+ 53.000 huizen geïsoleerd + 53.000 huizen geïsoleerd
+ 87 gecertificeerde monteurs + 87 gecertificeerde monteurs
085 876 91 50
Mail ons Bel ons Offerte

De 5 meest gestelde vragen over isolatie

Als isolatie specialist krijgen wij dagelijks vragen over het isoleren van de woning. Hieronder hebben wij de vijf meest gestelde vragen gezet met daarbij de antwoorden. Heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.
Isolatie Adviseur

Isolatie Adviseur

Swen de Klerk

2 minuten

01-05-2021

Wat is isolatie en wat zijn de voordelen ervan?

1. Hoe werkt isolatie nou precies?

Deze vraag wordt vaak gesteld aan onze adviseurs. In feite betekent isoleren niets anders dan afsluiten. Een ongeïsoleerde woning heeft veel elementen die ervoor zorgen dat de kou makkelijk naar binnen trekt, maar ook warmte naar buiten kan ontsnappen. Voorbeelden van deze elementen zijn een ongevulde spouw en een lege kruipruimte. Met het isoleren vult u deze ruimtes op met materiaal dat de warmte/kou zo min mogelijk geleidt, waardoor je minder stookt en bespaart op je energierekening. Veel materialen hebben een vochtwerende, maar dampdoorlatende functie. Dit voorkomt vochtproblemen.

 

2. Heeft isolatie alleen voordelen in de winter?

Veel mensen vergissen zich hierin, maar isolatie heeft zeker voordelen in de zomer. Isolatie bemoeilijkt het binnendringen van de temperatuursinvloeden van buiten de woning. In de winter zorgt dit natuurlijk voor een warmere woning, maar in de zomer juist voor een koelere woning, omdat de warme lucht buiten blijft. Dit effect is duidelijk merkbaar bij spouwmuur– en dakisolatie.

 

3. Hoe snel is isolatie terugverdiend?

Met een terugverdientijd van 3 tot 7 jaar is isolatie van alle soorten verduurzaming vaak het snelste terug te verdienen. Daarin verschillen de terugverdientijden per soort isolatie. Zo is spouwmuurisolatie meestal in 3 tot 5 jaar terugverdiend en dakisolatie in 5 tot 7 jaar.

 

4. Hoe ecologisch verantwoord zijn de isolatiematerialen?

Vroeger werden vaak materialen gebruikt voor het isoleren die niet helemaal milieuvriendelijk waren. Nu is dat anders. Er is een breed scala aan producten die recyclebaar zijn zoals CentraPearl HR++ EPS parels (spouwmuurisolatie en bodemisolatie) en Knauf Supafil glaswol (spouwmuurisolatie en vloerisolatie) die uit minerale grondstoffen bestaan.

 

5. Hoe kom ik in aanmerking voor subsidie?

In principe is de subsidie voor iedereen die een bestaande woning bezit en zelf bewoont.  Vanaf 1 januari 2024 kun je al subsidie krijgen voor één isolatiemaatregel. Hiervoor heb je 24 maanden de tijd om deze aan te vragen.

 

Wil je meer weten over de ISDE-subsidie weten? Kijk dan gerust op onze subsidie pagina.

Neem contact op

Neem contact op

×
Alert
×
Alert
×
Alert
×
Alert
×
Alert
×
Alert