Benny Maanders
5 minuten
01-05-2021
Deze vraag wordt vaak gesteld aan onze adviseurs. In feite betekent isoleren niets anders dan afsluiten. Een ongeïsoleerde woning heeft veel elementen die ervoor zorgen dat de kou makkelijk naar binnen trekt, maar ook warmte naar buiten kan ontsnappen. Voorbeelden van deze elementen zijn een ongevulde spouw en een lege kruipruimte. Met het isoleren vult u deze ruimtes op met materiaal dat de warmte/kou zo min mogelijk geleidt, waardoor je minder stookt en bespaart op je energierekening. Veel materialen hebben een vochtwerende, maar dampdoorlatende functie. Dit voorkomt vochtproblemen.
Veel mensen vergissen zich hierin, maar isolatie heeft zeker voordelen in de zomer. Isolatie bemoeilijkt het binnendringen van de temperatuursinvloeden van buiten de woning. In de winter zorgt dit natuurlijk voor een warmere woning, maar in de zomer juist voor een koelere woning, omdat de warme lucht buiten blijft. Dit effect is duidelijk merkbaar bij spouwmuur– en dakisolatie.
Met een terugverdientijd van 3 tot 7 jaar is isolatie van alle soorten verduurzaming vaak het snelste terug te verdienen. Daarin verschillen de terugverdientijden per soort isolatie. Zo is spouwmuurisolatie meestal in 3 tot 5 jaar terugverdiend en dakisolatie in 5 tot 7 jaar.
Vroeger werden vaak materialen gebruikt voor het isoleren die niet helemaal milieuvriendelijk waren. Nu is dat anders. Er is een breed scala aan producten die recyclebaar zijn zoals CentraPearl HR++ EPS parels (spouwmuurisolatie en bodemisolatie) en Knauf Supafil glaswol (spouwmuurisolatie en vloerisolatie) die uit minerale grondstoffen bestaan.
In principe is de subsidie voor iedereen die een bestaande woning bezit, zelf bewoont en minimaal 2 isolatiemaatregelen neemt. U komt alleen in aanmerking als er voor uw woning nog niet eerder door u of een vorige eigenaar van de subsidie gebruik is gemaakt.
Wilt u meer weten over de ISDE-subsidie weten? Kijk dan gerust op onze Subsidie pagina.