+ 53.000 huizen geïsoleerd + 53.000 huizen geïsoleerd
+ 87 gecertificeerde monteurs + 87 gecertificeerde monteurs
085 876 91 50
Mail ons Bel ons Offerte

Vragen en Antwoorden

De meest gestelde vragen en antwoorden over isolatie en onze service vindt u hier


Welk soort isolatie(materiaal) kan ik het beste kiezen?

Het materiaal dat het best gebruikt kan worden om uw woning te isoleren is afhankelijk van de constructie en de bouwmaterialen van uw woning. Onze adviseurs kunnen tijdens een kosteloos adviesgesprek een passend advies geven over uw situatie.

Hoe lang behoudt isolatiemateriaal zijn isolerende werking?

Isolatiematerialen behouden gemiddeld 50 tot 100 jaar hun werking, afhankelijk van het type. Isolatie Centraal gebruikt de nieuwste materialen waardoor het materiaal niet verzakt of verpulvert.

Kan ik een offerte op afstand ontvangen, zonder huisbezoek?

Het is niet mogelijk om een offerte op afstand te maken, omdat wij niet op een afstand kunnen bepalen welk materiaal er gebruikt moet worden, hoe diep de spouwmuur is en hoeveel m2 er geïsoleerd moet worden. Daarom komen onze adviseurs altijd van tevoren een gratis passend advies geven. Hierbij doet de adviseur onderzoek naar de mogelijkheden en meten ze alles netjes op.

Waar kan ik terecht voor vragen over mijn offerte?

Hiervoor kunt u uw adviseur telefonisch of via zijn e-mailadres benaderen. Het telefoonnummer van uw adviseur staat vermeld op het ontvangen visitekaartje en/of op de verzonden offerte.

Hoe kan ik de isolatie en verduurzaming van mijn woning financieren?

Er zijn diverse mogelijkheden om de isolatie en verduurzaming van uw woning of bedrijfspand te financieren.

U kunt al voor één isolatiemaatregel subsidie aanvragen.

 

 1. ISDE-subsidie bij het RVO aanvragen
 2. Een duurzaamheidslening bij het Nationaal Warmtefonds of het SVN aanvragen
 3. Ondernemers kunnen een energie-investeringsaftrek indienen bij het RVO
 4. U kunt via een extra hypotheek of duurzaamheidslening financieren

Ook vanaf 1 januari 2023 kunt u subsidie aanvragen voor één of twee isolatiemaatregelen. U kunt dan €4,-  per m² subsidie ontvangen, hetgeen gemiddeld gelijk is aan 15% resp.tot 30% van uw investering.

Welke documenten heb ik nodig om subsidie te kunnen aanvragen?

Om subsidie te kunnen aanvragen, moet u de offerte en de factuur met de juiste tenaamstelling, meldcodes en foto’s van voor, tijdens en na de uitvoering aanleveren.

Waar vind ik de meldcode om subsidie aan te vragen?

De meldcode vindt u op de offerte en in de bijlage van de subsidie aanvraag.

Waar kan ik subsidie aanvragen, en op hoeveel subsidie kan ik aanspraak maken?

U kunt uw subsidie aanvragen op de website van het RVO, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Om te weten te komen op hoeveel subsidie u aanspraak kunt maken, vult u het ISDE-rekentool van het RVO in.

Heeft u verdere vragen over de subsidie? Dan kunt u mailen naar subsidie@isolatiecentraal.nl

Waar kan ik jullie Kamer van Koophandel nummer vinden?

Deze vindt u op uw offerte of op deze website in de footer onder Algemene Voorwaarden.

Wat is jullie garantietermijn op plaatsing en materialen?

Wij bieden 10 jaar garantie op materiaal en plaatsing.

Wat levert isoleren op?

 • Uw woning wordt meer waard
 • U verbruikt minder energie om te verwarmen
 • U geniet van meer wooncomfort
 • Uw woning krijgt een beter energielabel
 • Lees ook in dit nieuwsartikel over rendement welke besparingen isoleren voor u oplevert.

Je hebt al een energiebesparende maatregel voor €800- €1.200 met een snelle terugverdientijd van 3-5 jaar voor een gemiddelde tussenwoning met spouwmuurisolatie.

Mag ik mijn huurwoning laten isoleren?

Zodra er toestemming is verleend door de eigenaar van de woning, is het mogelijk om een huurwoning te isoleren. Bij een flat of appartementencomplex is het helaas niet mogelijk om de spouwmuur van één appartement te isoleren. In dit geval dient de gehele gevel te worden geïsoleerd.

 

 

Hoe weet ik of mijn spouwmuur geïsoleerd kan worden?

Om te controleren of uw muur een spouw heeft, kunt u de buitenmuur opmeten in de deurpost. Wanneer er minimaal 25 cm wordt opgemeten van muur tot muur, is de kans groot dat uw woning is voorzien van een spouw. Isolatie Centraal isoleert spouwmuren vanaf 3 cm diep. Daarnaast kunt u op de muur kloppen, wanneer het hol klinkt, is uw woning waarschijnlijk gemaakt van houtskeletbouw. Isolatie Centraal isoleert enkel stenen spouwmuren en geen muren van houtskeletbouw. Daarnaast isoleren wij alleen geverfde woningen die geschilderd met dampopen verf, omdat er anders grote kans is op vochtproblemen.

De buitenmuren van mijn woning zijn van kalkzandsteen. Kan ik dan wel isoleren?

Ja, bij gevels van kalkzandsteen kunnen wij ook de spouw isoleren. Kalkzandsteenmuren herken je aan de lichtgrijze stenen en een lichte voeg. Voorwaarde is wel dat de de gevel geïmpregneerd moet worden

Hoe wordt voorkomen dat het spouwmuurisolatiemateriaal naar de buren overvloeit?

Om te voorkomen dat het isolatiemateriaal naar de naastgelegen woning overvloeit, plaatsen wij speciale borstels in de spouw.

Waar dient mijn woning aan te voldoen voor dakisolatie?

Bij dakisolatie moeten het dakbeschot en de balken binnenshuis zichtbaar zijn. De binnenkant van het dak dient kaal te zijn en het dak dient schuin te zijn.

Kan ik mijn platte dak laten isoleren?

Nee, wij isoleren uitsluitend schuine daken. Platte daken zijn namelijk zeer gevoelig voor weersinvloeden en daardoor onderhevig aan “werking”.

Waar dient mijn woning aan te voldoen voor vloerisolatie?

Uw woning dient in ieder geval een toegankelijke kruipruimte te hebben met een hoogte van minimaal 30 centimeter gemeten vanaf de balk. Het is belangrijk dat de monteurs via het kruipluik naar binnen kunnen. Deze kruipruimte dient puinvrij te zijn.

Wat is het verschil tussen bodem- en vloerisolatie?

Bij bodemisolatie worden er isolatiechips of CentraPearls op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Bij vloerisolatie wordt er PIF-isolatie aan de onderkant van de vloer aangebracht via de kruipruimte.

Heeft de luchtlaag in de spouw een isolerende werking?

Nee, de luchtlaag in de spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) isoleert niet. De spouw is bedoeld om vochtdoorslag bij halfsteens muren naar binnen te voorkomen.

Waarom wordt mijn geverfde woning niet geïsoleerd?

Wij isoleren enkel buitengevels van woningen die eenmaal zijn geverfd met een dampdoorlatende verf. Dit omdat er anders een grote kans bestaat op vochtproblemen. Wanneer er niet-dampdoorlatende verf of stuc op een buitengevel wordt aangebracht, kan de spouwmuur namelijk niet ademen en wordt het vocht ingesloten.

Het is belangrijk om van deze dampdoorlatende verf slechts één laag aan te brengen. Als er meerdere lagen aangebracht worden zal de vochtdoorlatende werking van de verf verminderen.

Ontstaan er vochtproblemen als ik mijn woning laat isoleren?

De vochtigheidsgraad in een huis wordt bepaald door de mate van ventilatie, en niet door wel of geen isolatie in de spouw. Als uw woning is geïsoleerd, is goede ventilatie dus belangrijk. Al onze materialen zijn dampopen, maar vochtbestendig. Daardoor voorkomen ze vochtproblemen mits er goed geventileerd wordt. In de brochure Ventileren kun je leren staan nuttige tips over het ventileren van uw woning voor een goed onderhoud en een gezond binnenklimaat.

 

Kan spouwmuurisolatie leiden tot condensatie en schimmel op de binnenmuren?

Nee, spouwmuurisolatie kan geen condensatie veroorzaken. De vochtigheid binnenshuis wordt bepaald door de mate van ventilatie en niet doordat er geïsoleerd is. Condensatie of schimmel kan optreden als de woning niet goed wordt geventileerd. Wij raden u aan om zoveel mogelijk te blijven ventileren met roosters, raampjes en ventilatiesystemen.

 

In de brochure Ventileren kun je leren staan nuttige tips over het ventileren van uw woning voor een goed onderhoud en een gezond binnenklimaat.

Moet ik (in de winter) mijn ramen dicht houden om vocht buiten te houden?

Nee, hoewel het in de herfst en winter aanvoelt alsof de buitenlucht vochtig is, bevat deze maar weinig waterdamp. Dit komt door de lage buitentemperatuur. Als er niet wordt geventileerd, stijgt binnenshuis het vochtgehalte door koken, wassen, planten, mensen, etc. Door te ventileren  komt er dus droge lucht naar binnen en wordt vochtige lucht afgevoerd.

 

In de brochure Ventileren kun je leren staan nuttige tips over het ventileren van uw woning voor een goed onderhoud en een gezond binnenklimaat.

Verspil ik energie als ik ventileer?

Het is heel belangrijk uw woning regelmatig te ventileren. De kwaliteit van de binnenlucht wordt verontreinigd door o.a. de mens, materialen, apparaten etc. Om een gezond binnenklimaat te behouden zal door het ventileren altijd enige energie verloren gaan. Maar om de ontwikkeling van micro-organismen (bacteriën, schimmels, virussen) tegen te gaan is ventilatie noodzakelijk.

 

In de brochure Ventileren kun je leren staan nuttige tips over het ventileren van uw woning voor een goed onderhoud en een gezond binnenklimaat.

Moeten buitenmuren kunnen ademen om vochtproblemen te voorkomen?

Buitenmuren hoeven niet te kunnen ademen om zogenaamd vocht van binnen naar buiten af te voeren. 98% van het vocht wordt door ventilatie naar buiten afgevoerd. Het is dus belangrijk om uw woning goed te blijven ventileren.

 

In de brochure Ventileren kun je leren staan nuttige tips over het ventileren van uw woning voor een goed onderhoud en een gezond binnenklimaat.

Hoe kan ik de buitengevel van mijn huis beschermen tegen vochtproblemen?

Het impregneren van de gevel is bij veel woningeigenaren nog onbekend. Bij het impregneren wordt een waterafstotend middel tegen de buitengevel van de woning aangebracht. Impregneermiddel laat een beschermende laag op de gevel achter. Deze laag is beschermend, dampopen en waterafstotend. Hierdoor neemt de muur minder vocht op en zal vuil minder goed aanhechten. Door de buitenmuur te impregneren, voorkom je vochtproblemen.

Voordat een gevel geïmpregneerd wordt, moet de gevel eerst gereinigd worden. Aan een gereinigde gevel kan het impregneermiddel zich namelijk goed hechten. Daarom biedt Isolatie Centraal zowel het reinigen, als impregneren van een gevel aan.

Waarom is het belangrijk dat de buitengevelvoegen van mijn huis in goede staat zijn?

Voegen beschermen de gevel o.a. tegen vochtdoorslag. Als de voegen verweerd en afgebrokkeld zijn, wordt de kans op vochtproblemen groter. Als wij een spouwmuur isoleren en de voegen van slechte kwaliteit zijn, adviseren wij dan ook altijd om in de nabije toekomst de voegen te laten herstellen.

Worden isolatie en een energielabel C in de toekomst verplicht?

In de toekomst worden isoleren en een energielabel C voor woningen verplicht gesteld. De wettelijke richtlijn is dat in 2026 alle panden geïsoleerd moeten zijn. De overheid stimuleert het isoleren van woningen. Dat doet zij door subsidie toe te kennen aan woningeigenaren. VvE’s kunnen een voordelige lening krijgen om isolatie te financieren. Daarnaast profiteren woningeigenaren van het lage btw-tarief (9%) op het arbeidsdeel van de isolatie.

Welke energielabelplicht geldt voor gebouwen?

Sinds 1 januari 2023 geldt de energielabelplicht voor gebouwen. Overheidsgebouwen en kantoorgebouwen voldoen nog niet allemaal aan de energiezuinige norm. Het niet naleven van de energielabelplicht kan een dwangsom of sluiting van het gebouw tot gevolg hebben. Als gebouweigenaar heeft u te maken met de energiebesparingsplicht, de informatie- en onderzoeksplicht, de EED-auditplicht en de energielabelplicht-C.

 

Op de site van de RVO en de KvK leest u alles over deze wettelijke regels.

 

Kan ik subsidie voor mijn gebouw aanvragen?

Ja, zakelijk vastgoedeigenaren kunnen ook subsidie aanvragen voor de isolatie van hun gebouw.

Als u geen subsidie kunt krijgen, kunt u een duurzaamheidslening aanvragen bij uw hypotheekverstrekker.

Hoelang duurt de uitvoering van de werkzaamheden?

De duur van de klus is afhankelijk van verschillende factoren. Onze adviseur kan u hier een indicatie van geven tijdens het kosteloze adviesgesprek. Meestal moet u rekening houden met een dagdeel.

Er is een verbouwing geweest tussen het adviesgesprek en de uitvoering van de werkzaamheden, wat kan ik nu het beste doen?

Neem in dit geval contact op met uw adviseur om de gewijzigde situatie kenbaar te maken en te bespreken of dit invloed heeft op de isolatiewerkzaamheden.

Er staat water in mijn kruipruimte. Kunnen de isolatiewerkzaamheden binnenkort worden uitgevoerd?

Laat dit ons uiterlijk 5 dagen voor de uitvoering van werkzaamheden weten door telefonisch contact op te nemen via: 085-8769150 en kies optie 2 “planning en uitvoering.” In overleg met u zal er worden gekeken naar een passende oplossing.

Waarom worden er wel of geen ventilatieroosters geplaatst?

De monteurs die de werkzaamheden uitvoeren zijn leidend in het bepalen of er wel of geen ventilatieroosters worden geplaatst. De adviseur geeft het advies, de monteurs beslissen definitief of het nodig is met betrekking tot de isolatie en uw woning.

Kan ik de datum dat jullie langskomen om de isolatie te plaatsen verplaatsen?

Vindt de uitvoering van de werkzaamheden plaats over 6 werkdagen of langer?
In dit geval kunt u een e-mail sturen naar planning@isolatiecentraal.nl

Vindt de uitvoering van de werkzaamheden plaats over 6 werkdagen of korter?
Neem in dit geval telefonisch contact op met 085-8769150 en kies optie 2 “planning en uitvoering.”

Waar kan ik terecht voor vragen omtrent de uitvoering?

Stuur in dit geval een e-mail naar service@isolatiecentraal.nl en vermeld daarin:

 • Uw naam- en adresgegevens
 • Foto’s van de situatie
 • Een omschrijving van de situatie

Hier opvolgend zullen wij contact met u opnemen.

Wanneer krijg ik mijn factuur toegestuurd?

Bij oplevering van de werkzaamheden wordt deze aan het einde van de dag naar u gemaild. Als u gebruikt maakt van een bouwdepot kunnen wij u deze 7 dagen voor uitvoerdatum toesturen. Graag verzoeken wij om dit te melden bij uw adviseur tijdens het adviesgesprek.

Waar kan ik een kopiefactuur opvragen?

U krijgt na oplevering van de werkzaamheden de factuur toegemaild. Mocht u deze niet meer in uw bezit zijn, neem dan telefonisch contact met ons op, zodat wij u kunnen voorzien van een kopiefactuur.