+ 53.000 huizen geïsoleerd + 53.000 huizen geïsoleerd
+ 87 gecertificeerde monteurs + 87 gecertificeerde monteurs
085 876 91 50
Mail ons Bel ons Offerte

Hoe verzorg je jouw spouwmuur?

De spouwmuur is geïsoleerd en het wooncomfort wordt flink verbeterd. De enige vraag die er nog luidt: zijn er nog dingen waar ik rekening mee moet houden? In deze blog geven wij uitleg over het onderhouden van een geïsoleerde spouwmuur.
Isolatie Adviseur

Isolatie Adviseur

Swen de Klerk

2 minuten

03-04-2023

Een geïsoleerde spouwmuur

 

Nog even in het kort: we spreken van spouwmuurisolatie als de spouw (ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) gevuld is met isolatiemateriaal. Hierdoor houdt de spouwmuur de warmte beter vast in de winter en blijft het in de zomer koeler in huis. Ben je van plan om ook de spouwmuur te laten isoleren?

 

Ventileren na spouwmuurisolatie

De functie van een spouwmuur is oorspronkelijk ventileren, om zo vochtdoorslag te voorkomen. Als een spouwmuur gevuld wordt met isolatiemateriaal zou je denken dat de ventilatiefunctie helemaal wegvalt. De materialen waarmee spouwmuren tegenwoordig geïsoleerd zijn zijn dampdoorlatend, maar vochtbestendig. Daardoor heeft een geïsoleerde spouwmuur nog wel een ventilerende werking. Een geïsoleerde spouwmuur ventileert alleen niet even goed als een lege spouwmuur. Daarom is het belangrijk dat je goed blijft ventileren. Lees alles hierover in onze brochure Ventileren kun je leren.

 

Hoe ventileer ik mijn woning op de juiste manier?

Het is belangrijk om je woning te ventileren op de juiste manier. De juiste manier om een kamer te ventileren, is door ramen/deuren tegenover elkaar open te zetten. Zo zorg je voor een natuurlijke luchtstroom. Ventileren is het allerbelangrijkste op momenten dat er veel vocht in de woning ontstaat. Denk aan tijdens het koken, douchen of verwarmen.

 

Wat als ik mijn woning slecht ventileer?

Wanneer een woning helemaal wordt afgesloten, door alle kieren en gaten te dichten, verdwijnt alle vorm van ventilatie. Een slecht geventileerde woning, zorgt voor een slecht binnenklimaat. Onvoldoende ventilatie geeft een hoge kans op schimmels en vochtproblemen. De Rijksoverheid heeft een aantal tips weggegeven om je woning goed te ventileren. (zie afbeelding).

 

Een goed binnenklimaat

 

Reinigen en impregneren

Het impregneren van de gevel is bij veel woningeigenaren nog onbekend. Bij het impregneren wordt een waterafstotende middel tegen de buitengevel van de woning aangebracht. Impregneermiddel laat een beschermende laag op de gevel achter. Deze laag is beschermend, dampopen en waterafstotend. Hierdoor neemt de muur minder vocht op en zal vuil minder goed aanhechten. Door de buitenmuur te impregneren, voorkom je vochtproblemen.

Voordat een gevel geïmpregneerd wordt, moet de gevel eerst gereinigd worden. Als een gevel niet gereinigd is voordat wij gaan impregneren, kan het impregneermiddel niet goed hechten. Daarom biedt Isolatie Centraal zowel het reinigen, als impregneren van een gevel aan.

 

Buitengevel voegen

Voegen beschermen de gevel o.a. tegen vochtdoorslag. Als de voegen verweerd en afgebrokkeld zijn, wordt de kans op vochtproblemen groter. Als wij een spouwmuur isoleren en de voegen van slechte kwaliteit zijn, adviseren wij dan ook altijd om in de nabije toekomst de voegen te laten herstellen.

 

Het schilderen of stucen van de buitengevel na spouwmuurisolatie

Wil je de buitengevel na het isoleren van de spouwmuur schilderen of stucen?  Houdt er dan rekening mee dat je vocht in de spouwmuur insluit. Wanneer verf of stuc op de buitengevel wordt aangebracht, kan de spouwmuur niet ademen. Hierdoor kunnen er vochtproblemen ontstaan.

Tegenwoordig zijn er dampopen soorten verf. Hierdoor kan de spouwmuur wel blijven ademen. Het is belangrijk om van deze verf slechts één laag aan te brengen. Als er meerdere lagen aangebracht worden zal de vochtdoorlatende werking van de verf verminderen.

 

Bang voor vochtproblemen na spouwmuurisolatie? Maak je geen zorgen!

In principe hoef je je na spouwmuurisolatie niet druk te maken over vochtproblemen. De kans is namelijk heel klein dat je deze zal ervaren. Onze adviseur komt altijd van tevoren bij je langs om jouw situatie te bekijken. De adviseur zal je waar nodig tips geven betreft het ventileren van de woning en als het risicio op vochtproblemen hoog is, dit kenbaar maken aan je.

Daarnaast bieden wij 10 jaar garantie op onze werkzaamheden. Hieronder zijn vochtproblemen gedekt.

 

 

Neem contact op

Neem contact op

×
Alert
×
Alert
×
Alert
×
Alert
×
Alert
×
Alert