Het isoleren van uw woning wordt met de dag belangrijker. Een van de belangrijkste redenen om te isoleren is het verduurzamen van uw woning. Hierdoor vermindert de CO2-uitstoot en het gebruik van aardgas, wat leidt tot een verhoogd wooncomfort en lagere energierekeningen. Wist u dat vleermuizen en sommige vogels zich in uw spouwmuur kunnen nestelen? Deze beschermde dieren kunnen slachtoffer worden van spouwmuurisolatie indien de spouwmuur niet van tevoren natuurvrij gemaakt is. In dit artikel leest u alles over natuurvriendelijk isoleren en waarom het cruciaal is dat isolatiebedrijven, zoals Isolatie Centraal, deze benadering omarmen.
Natuurvriendelijk isoleren is een innovatieve aanpak ontwikkeld door de Provincie Utrecht in samenwerking met geselecteerde isolatiebedrijven. Een van de belangrijkste doelen van deze methode is het behoud van biodiversiteit. Onder uw dak of in uw spouwmuur kunnen beschermde dieren, zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen, verblijven zonder dat u het weet.
Bij natuurvriendelijk isoleren worden deze dieren vóór het isoleren veilig uit uw huis geleid. Dit proces begint minimaal 4 dagen vóór het isoleren en wordt alleen uitgevoerd buiten het broedseizoen of de winterperiode. Daarna wordt uw huis geïsoleerd volgens de gebruikelijke methoden. Bovendien zorgen wij ervoor dat er geschikte vervangende verblijfplaatsen beschikbaar zijn voor de dieren. Als klant hoeft u zelf geen actie te ondernemen.
De Nederlandse Wet Natuurbescherming vereist bescherming van natuurlijke gebieden, planten- en diersoorten. Kwetsbare diersoorten mogen niet uitsterven, en het vernietigen van hun verblijfplaatsen is daarom ook verboden. Natuurvriendelijk isoleren zorgt ervoor dat de dieren niet in de spouwmuur aanwezig zijn tijdens het isolatieproces. Bovendien krijgen vleermuizen en huismussen nieuwe geschikte verblijfplaatsen. In meerdere gemeenten in de provincie Utrecht is er een ontheffing van de Wet Natuurbescherming voor alle particuliere grondgebonden woningen.
Niet elk isolatiebedrijf past deze natuurvriendelijke methode toe. Het vereist speciale training, die zowel theoretische als praktische componenten omvat. In het theoretische deel wordt deelnemers bijvoorbeeld het belang van de betreffende vleermuizen en vogels uitgelegd. Daarnaast worden de eisen van natuurvriendelijk isoleren besproken en uitgelegd hoe dit in praktijk uitgevoerd moet worden.
Door natuurvriendelijk te isoleren, realiseren wij twee doelen: we voorkomen dat beschermde dieren sterven en we zorgen ervoor dat de klimaatdoelen behaald kunnen worden.
We plaatsen op sommige openingen Exclusion Flaps en de rest van de openingen sluiten we af. Vleermuizen glijden langs een steil en glad oppervlak waardoor ze naar buiten kunnen gaan, maar niet meer naar binnen kunnen klimmen. Daarnaast plaatsen we minimaal één vervangend verblijf (meestal in de spouwmuur zelf) Dit proces staat bekend als het “natuurvrij” maken van de woning en vereist speciale training.
De uitdaging voor isolatiebedrijven ligt in de planning. Het natuurvrij maken van de woning moet plaatsvinden vóór het broedseizoen. De maatregelen mogen in de winterperiode wel geplaatst worden, maar dan mag er pas uitgevoerd worden na de winterperiode in verband met de winterslaap van de vleermuizen. We moeten de woning dus vóór 1 november of vóór 1 april natuurvrij hebben gemaakt als we gelijk na 4 dagen willen isoleren. Natuurvriendelijk isoleren biedt tal van voordelen voor bedreigde dieren, maar het vereist ook geduld van uw kant en een nauwkeurige planning van onze kant.
Isolatie Centraal is een van de weinige partijen die getraind is in het natuurvriendelijk isoleren.
Neem eens een kijkje op Natuurvriendelijk Isoleren. Hier heeft de overheid alle informatie op een rijtje gezet. Vragen over natuurvriendelijk isoleren, of een offerte aanvragen? Neem gerust contact met ons op 085-8769150.