Jouw woning verduurzamen met spouwmuurisolatie

Woning verduurzamen met spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is één van de snelste en makkelijkste oplossingen om jouw woning te verduurzamen. Een spouw is de lege ruimte tussen twee muren. Door deze ruimte te vullen met isolatiemateriaal, neemt het verbruik in gas fors af en is de woning een stuk comfortabeler.

 PS: Wist je dat onderhoud na spouwmuurisolatie niet meer nodig is? 

Op de website van Milieu Centraal staat een berekening van het te besparen gas via spouwmuurisolatie. Ter illustratie:

 

EPS-parels

EPS-parels zijn grijze bolletjes die samen met lijm in de spouw worden gespoten. Die lijm zorgt ervoor dat de parels niet kunnen inzakken. Bovendien zullen de parels ook niet uit de spouw lopen bij onderhoud. Bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe kozijnen. Nog een aantal eigenschappen op een rij:

  • Volledig recyclebaar. Het materiaal kan 7 keer worden gerecycled met behoud van dezelfde kwaliteit en eigenschappen.
  • Dampdoorlatend. De EPS-parels nemen geen vocht op. Hierdoor spelen vochtproblemen in de spouw geen rol.
  • Levensduur is meer dan 75 jaar.
 

Bovendien worden EPS-parels ook gebruikt bij bodemisolatie

Impact op het milieu

EPS-parels hebben een hoge isolatiewaarde. Het verbruik van één vat aardolie bij productie, zorgt voor een besparing van 200 vaten in het energieverbruik. Deze EPS-parels zijn voor een kleine 2% gemaakt van kunststof. De overblijvende 98% is stilstaande lucht. Hierdoor zijn EPS-parels nog duurzamer, dan dat zij lijken.

Knauf Supafil

Knauf Supafil is een veelgebruikt materiaal voor het isoleren van de spouwmuur. Dit materiaal is gemaakt van 80% gerecycleerd glas. Er zijn geen chemicaliën toegevoegd tijdens het proces. Een aantal eigenschappen van Knauf Supafil op een rij:

  • Ingedeeld in brandklasse A1. De meest brandveilige score dat een materiaal kan krijgen.
  • Waterafstotend materiaal. Het helpt bij het voorkomen van schimmels of het inzakken van isolatiemateriaal.
 

Helaas is Knauf Supafil enkel bij spouwen van 5 centimeter of breder toe te passen. EPS-parels blijven bij smallere spouwmuren een goed alternatief.

Impact op het milieu

Omdat Knauf Supafil is gemaakt van gerecycled glas en er bij de productie geen schadelijke stoffen vrijkomen, is Knauf superfil een uitstekend duurzaam isolatiemateriaal. Daarbij gaat dit product lang mee en kan volledig opnieuw worden gerecycled. 

Na-isoleren met Centrafoam

In veel gevallen is er al isolatiemateriaal aanwezig in de spouwmuur. Door verschillende oorzaken kan dit isolatiemateriaal inmiddels onvoldoende zijn werk doen. In dit geval kan je na-isoleren met Centrafoam.

Centrafoam is een vloeibaar isolatiemateriaal, ook wel schuim genoemd. Het schuim dringt door tot de kleinste nieren en naden. Daardoor is de gehele spouwmuur gevuld met isolatiemateriaal. Centrafoam kent nog meer voordelen, denk aan:

  • Hoge isolatiewaarde
  • Brandklasse B2
  • Waterafstotend
  • Toepasbaar op smalle spouwmuren

Bodemisolatie

Bodemisolatie is isolatie dat in de bodem van de kruipruimte wordt gespoten. De kruipruimte is een vochtige, koude ruimte onder de woning. Via de kruipruimte komt er veel kou en tocht de woning binnen. Bodemisolatie helpt niet alleen bij de woning verduurzamen, maar zorgt er ook voor dat vochtproblemen en ongedierte wordt vermeden. Bij een vochtig en natte kruipruimte wordt bodemisolatie sterk aangeraden.

Centrapearl EPS-Parels

Centrapearl EPS-parels kunnen in zowel de spouw als bodem worden toegepast. In het stuk over spouwmuurisolatie, staan dit materiaal uitgelegd.

Drowa Chips

Drowa Chips zijn piepschuimen vormpjes van zo’n 4 centimeter. De terugverdientijd is ongeveer 3,5 jaar voor bodemisolatie. Wanneer je subsidie aanvraagt, is de terugverdientijd zo’n 3 jaar. Vocht condenseert op het punt waarbij kou en warmte elkaar ontmoeten; namelijk bij het dauwpunt. Dat is hetzelfde principe als het beslaan van een autoruit. Dankzij de bodemisolatie worden de chippies het nieuwe dauwpunt. Bovendien zal de vloer warmte beter vast houden.
 

Impact op het milieu

In het kader van de woning verduurzamen, is het materiaal chippies niet de beste keuze. De verduurzaming komt tot stand, doordat er minder energieverbruik is.

Vloerisolatie

De woning verduurzamen met vloerisolatie is een goed idee. Meestal zijn deze werkzaamheden binnen één dag uitgevoerd. Inclusief het netjes achterlaten van de woning. 

 

Voor de besparingen op het gasverbruik met vloerisolatie, staat op de website van Milieu Centraal een berekening. Ter illustratie:

Woning verduurzamen

De materialen om uw vloer te isoleren

PIF-isolatie

PIF-isolatie is een bubbelachtige folie. Deze folie bestaat uit meerdere lagen aluminiumfolie (polyethyleen) met hieronder luchtkussentjes. De stilstaande lucht in de luchtkussentjes, laat moeilijk warmte door. Dit materiaal beschermt de vloer ook tegen vocht. PIF-isolatie is duurzaam geproduceerd en 100% recyclebaar.

Ecose

Ecose is een glaswollendeken die tegen de onderkant van de vloer wordt geplaatst. Dit doet de monteur door in de kruipruimte te kruipen. Deze deken is een ideaal hulpmiddel bij een woning verduurzamen. Daarnaast krijg je een vloer die gemiddeld 4 graden warmer is. Ook is dit materiaal dampopen en onbrandbaar. Er is in het productieproces geen chemicaliën toegevoegd en het materiaal is gemaakt van 100% natuurlijke en gerecyclede stoffen. 

Deze isolatiematerialen hebben een hoge isolatiewaarde, zo profiteert u van een snelle terugverdientijd en optimaal wooncomfort.

Kortom: wacht niet te lang met de woning verduurzamen en vraag een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze adviseurs aan.

Scherpe prijzen

Wij leveren de beste kwaliteit tegenover een scherpe prijs

Advies op maat

Onze adviseurs komen graag bij u langs en geven u advies op maat

Snel geplaatst

Wij plaatsen de isolatie al binnen een maand