+ 53.000 huizen geïsoleerd + 53.000 huizen geïsoleerd
+ 87 gecertificeerde monteurs + 87 gecertificeerde monteurs
085 876 91 50
Mail ons Bel ons Offerte

Vochtige kruipruimte: oorzaak, gevolg en oplossing

Vochtige kruipruimtes kunnen nare gevolgen hebben. Het wooncomfort zal bijvoorbeeld flink verminderen omdat er een muffe lucht in de kamers boven de kruipruimte kan ontstaan. Tevens zorgt een vochtige kruipruimte ervoor dat ongedierte, zoals zilvervisjes en slakken, het fijn vinden om in jouw woning te gaan huizen. In deze blog staan de oorzaken, gevolgen en de oplossing voor de vochtige kruipruimte.
Isolatie Adviseur

Isolatie Adviseur

Swen de Klerk

5 minuten

23-05-2023

Welke gevolgen heeft een vochtige kruipruimte?

 

De oorzaken

Te weinig ventilatie

Er zijn verschillende oorzaken voor een vochtige kruipruimte. Een gebrek aan ventilatie is de belangrijkste oorzaak. In onze brochure Ventileren kun je leren, lees je meer over het ventileren van de woning. Het vocht dat in de lucht hangt, condenseert en gaat tegen de koude delen van de kruipruimte aanzitten. Eén van deze koude delen is de onderkant van de vloer.

 

Hoog grondwaterpeil

Nederland is een echt waterland. Het grondwaterpeil is hoog, er is veel regen en er zijn veel kanalen en rivieren. Door deze factoren heeft Nederland te maken met verschillende vochtproblemen.

 

Lekkage

Lekkende leidingen kunnen gezondheidsheidsklachten en gevolgschade veroorzaken. Check daarom regelmatig het leidingnetwerk en de afvoerbuizen in de kruipruimte van jouw woning.

 

Kan een vochtige kruipruimte kwaad?

Volgens Energiezuinighuis is 40% van de kruipruimtes in Nederland vochtig, meer dan de helft van de bewoners heeft last van vochtproblemen. Je kunt een vochtige kruipruimte herkennen aan vocht tegen de onderkant van het kruipluik, vocht en schimmel in de meterkast, bij plinten etc.

 

De gevolgen

Voor de gezondheid

Door een vochtige kruipruimte ontstaat een vochtig leefklimaat in de woning. Dit is niet iets om jezelf direct druk om te maken, toch kan dit op de langere termijn wel ongemakken veroorzaken aan de gezondheid. Dit is zeker het geval voor mensen met reumaklachten en/of gevoelige luchtwegen.

 

Optrekkend vocht

Bij vocht in de kruipruimte kan het vocht via de muren optrekken naar de begane grond. In het ergste geval kan dit zich uitbreiden verder in de woning. Hierdoor kan behang loslaten, verf afbladderen en daarnaast kan er schimmel op de muren groeien.

 

Ongedierte

Ongedierte vindt het fijn om in een donkere, vochtige ruimte te zitten. Dit geldt bijvoorbeeld voor ratten, muizen, zilvervisjes en slakken. Dit zijn de “huisdieren” die je liever niet in je woning hebt!

 

De oplossing

Wij hebben de oplossing voor een vochtige kruipruimte: bodemisolatie. Door bodemisolatie in de kruipruimte aan te brengen, zullen bovenstaande oorzaken van problemen weggenomen worden. Tevens zijn onze materialen brandwerend en blijft jouw kruipruimte prima begaanbaar.

Dankzij bodemisolatie profiteer je gelijk van een lagere energierekening. Onze isolatie adviseurs kunnen je het beste adviseren over de passende oplossing voor jouw woonsituatie.

 

Vraag direct een kosteloos adviesgesprek aan.

 

Neem contact op

Neem contact op

×
Alert
×
Alert
×
Alert
×
Alert
×
Alert
×
Alert